Det gælder om at finde balancen

Har du langt til styret på din landevejscykel eller sover dine hænder når du cykler?

Mange oplever længden ud til styret på deres landevejscykel føles rigtig lang, og et quick fix til dette er, vupti – sadlen flyttes frem. Du løser udfordringer med længden til styret, men du skaber med det samme en masse andre problemer.

Det største problem med at flytte sadlen frem mod styret uden nærmere eftertanke, er at du samtidig flytter på din vægt, jo længere du flytter sadlen frem, desto mere vægt flytter du frem i arme og hænder. For at løse dette problem, vælger mange at anskaffe sig bløde handsker, eller to lag styrbånd for at aflaste hænderne, det er blot stadig den samme vægt der er i styret. Det kan også være en løsning, hvor styret vinkles meget op, for at flytte belastningen.

Den balancerede position omkring sadlen er svær at finde, men når den først er fundet bør det stort set være et no go at justere yderligere på sadlen. Dog kunne en justering være motiveret af en tur i bjergene, hvor du fordel kan flytte din vægt.
At sidde på cyklen, skal være stort set samme følelse som at gå en tur, dvs du skal ikke tænke over du gør det. Flytter du sadlen frem eller tilbage fra den balancerede position, vil du altså ændre belastningen på dine ben. Så udover sovende hænder vil du højst sandsynlig også opleve en belastning på forlåret, som nemmere syrer til, og bliver træt.

Så i stedet for at flytte din sadel frem, skal dit styr flyttes tilbage, så er spørgsmålet blot, hvor meget? Det vil kræve en frempind eller to, mon ikke din cykelbuddy eller svigermor har et par stykker liggende du evt kan forsøge dig med?

Når du skifter frempinden skal du være opmærksom på, du stadig har god plads på cyklen, så du kan styre den. Du skal være opmærksom op, at frempinde fåes i mange forskellige vinkler, hvilken vinkel har din nuværende frempind? Der er cykelmærker som fx Canyon og Giant der bruger 1¼” stilk, dvs ikke alle frempinde passer på disse cykler.

Hvis du har sovende hænder eller et unaturligt tryk i hænderne, men fx ikke føler der er langt til styret, kan en løsning være at flytte sadlen tilbage. Denne løsning kræver dog også eftertanke, for at flytte sadlen tilbage, giver længere til pedalerne, derfor skal den også flyttes ned. Forholdet 3:1, dvs 3 mm tilbage og 1 mm ned, men hvordan ændrer dette så balancen og følelsen i trådet?

Grundlæggende skal du have en balanceret position, hvor du ikke bruger forlår mere end baglår, du skal ikke have nogen overstræk, i nogen legemsdele, og ikke ondt i arme og hænder af at holde på styret.


You may also like

Vis alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post