Speedplay

Jeg hører ofte; “jeg købte Speedplay pedaler fordi jeg har ondt i knæene”.

Dette er ikke kampagne mod Speedplay, men 100% mit syn på om Speedplay nødvendigvis er det bedste pedal når man knæproblemer, men om at betragte knæproblemet fra flere sider.

Hvorfor er knæet overhovedet overbelastet, handler knæproblemet egentligt om klampernes position under skoen? 

Er det en ubalance i positionen omkring styret, der skaber tryk på knæet?

Er det sadlens vinkel der skaber smerter i knæet? En sadel der peger for meget ned af, kan være svær at få en god plantet følelse på, og det kan derved sagtens sætte sig i knæene.

Jeg ser ofte at folk er blevet anbefalet at bruge Speedplay, hvis de har dårlige knæ, jeg er dog ikke nødvendigvis enig i denne betragtning, og at det altid ikke nødvendigvis er den eneste løsning.

 Speedplay laver nogle rigtig gode pedaler, og er et rigtig godt valg, som Shimano og Look også er.

Det gode ved Speedplay er de har mange justerings muligheder på klamperne og du med samme klampe, kan alt det de tre forskellige typer kan fra Shimano og Look, Speedplays klamper har et væsentligt større float end de andre mærker.

Speedplay laver pedaler med 5 forskellige aksellængder, så det er nemmere at få fødderne ud under knæene, og derved undgå knæproblemer. Så har du tendens til at cykle hjulbenet, kan det være en stor fordel med længere aksler.

Når klamperne monteres fra begyndelsen og du ikke gør noget andet end montering, kan du stort set ikke lave fejl, der gør knæet får en forkert vinkel og dermed belastes forkert. Når float på en Speedplay klampe ikke er justeret til, kan du vinkle foden som du føler bedst. Fejlen kan dog alligevel godt være, at du ikke har justeret noget, du mangler stabilitet omkring foden, og derved belaster du dine led for at stabilisere dit tråd. Den store bevægelighed giver en dårligere fornemmelse af den totale position, og ingen ”fast” fornemmelse af cyklen, du “sejler” rundt i pedalerne. Den gode stabile fornemmelse er der ikke før klamperne justeres til.

Jeg ser ofte ryttere, der overhovedet ikke har justeret deres Speedplay klamper fordi de ikke var klar over dette kunne gøres, og får en aha-oplevelse når bevægeligheden er justeret til og foden får den naturlige position, det føles bare det rigtig godt.

 

I min optik er det rigtige for det dårlige knæ, at sikre klamperne sidder korrekt, og de har den MINDST mulige bevægelighed og derved sikre den bedst mulige stabilitet. Den mindste bevægelige er i min betragtning er 0-3 grader. 

Det mindste float på en klampe skåner dine led bedst og giver bedst komfort.

Hvis du sætter, en klampe med et float på 0-3 grader forkert, er der ingen tvivl om, at der på en enkelt cykeltur, kan være risiko for knæproblemer. 

Så når sidder du og skifter klamper lørdag aften inden træningsturen søndag morgen, og er i tvivl om du gør det rigtigt, kan en klampe med float være en rigtig god ide. På den måde sikre du at en fejl i vinklen kan justeres ind eller ud med hælen uden du bemærker det.

Om man foretrækker Shimano, Speedplay, Look eller et andet mærke er 100% individuelt, og bliver ofte en præference fra tidligere erfaringer, eller hvilken pedal man i sin tid begyndte at cykle med.

Ingen af disse pedaler giver som udgangspunkt ondt i knæene, men det kan de alle, hvis klamperne ikke placeres korrekt under skoen.

Jeg vil anbefale at du til hver en tid kører med originale klamper, så du er sikker på, at der er et 100% et match mellem pedal og klampe.

Hvis du er interesseret i at høre mere om pedaler og klamper, eller få tjekket om dine klamper sidder korrekt, kan du kontakte mig på kontakt@copenhagenbikefit.dk eller give et kald på 6165 1992, dette kræver absolut ikke et fuldt bikefit. 


You may also like

Vis alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post